Snelle ontwikkeling leerlingen

Geplaatst 6 jul. 2012 05:56 door Misha van Denderen   [ 5 jul. 2013 08:42 bijgewerkt door Sander Bussink ]
Met hulp van Cito vergelijken we de ontwikkeling van onze leerlingen met die van leerlingen op andere scholen. Onze leerlingen blijken sneller en verder te groeien. Die groei wordt bovendien door zowel door Vmbo'ers, Havisten en Vwo'ers bereikt.

Het Cito meet de vaardigheid op Engels, Nederlands, wiskunde, rekenen en lezen. Voor de onderstaande grafieken is de totaalscore op die vaardigheden genomen en vergeleken met de landelijke mediaan (=50) als norm. Aan de stijging van de grafieken valt af te lezen dat leerlingen van de Isaac Beeckman Academie zich verder ontwikkelen dan anderen. Meer informatie over het onderzoek treft u aan op de website van Cito.

Vwo (50=landelijke mediaan)


Vwo'ers varen wel bij de extra aandacht en uitdaging die ze in kleine klassen krijgen. Dat mag de conclusie zijn uit de grafiek hierboven. Al in het eerste jaar maken ze een sterkere groei door dan andere Vwo'ers. De opgebouwde voorsprong blijft daarna behouden. 

Havo (50=landelijke mediaan)


De Havisten zitten gelijk bij de start al boven de landelijke Havo mediaan. Het is niet bekend of dit ook voor andere scholen in Zeeland geldt. De Havisten breiden de voorsprong in elk geval daarna verder uit. 

Voor de betere Havisten hebben we een speciaal programma waarmee zij na hun Havo-diploma eenvoudig door kunnen voor een Vwo-diploma. We willen daarmee 'laatbloeiers' goed bedienen. 

Vmbo (50=landelijke Havo mediaan)


Havo-kansers zijn leerlingen met een Vmbo-advies die toch Havo doen. De gedachte is dat leerlingen in kleine klassen en met extra aandacht verder kunnen groeien. Dat wordt bevestigd door de Cito resultaten. We vergelijken onze Vmbo'ers daarvoor niet met de landelijke ontwikkeling van Vmbo'ers, maar van Havisten. Zoals op de grafiek te zien is, zitten deze leerlingen bij aanvang uiteraard een eind onder de Havo mediaan. Daarna lopen ze die achterstand in. 

De Havo-kans is ook voor leerlingen die uiteindelijk het Havo-diploma niet halen interessant. Zij ontwikkelen zich verder dan ze anders op een school voor Vmbo hadden gedaan. Ze kunnen na klas 4 Havo-kans goed voorbereid naar het MBO.

Comments