Wanneer ga je over naar het volgende leerjaar?

Geplaatst 13 mrt. 2014 05:21 door Onbekende gebruiker   [ 30 mrt. 2014 15:07 bijgewerkt door Sander Bussink ]
We zijn al weer ruim over de helft van het schooljaar. Omdat nog niet voor iedereen duidelijk is wanneer je automatisch overgaat naar het volgende leerjaar, hierbij de uitleg.

Algemeen
In het algemeen zijn we terughoudend om leerlingen te laten zitten. Het risico op uitval is daarbij namelijk groot, terwijl de herhaling van lesstof een jaar lang niet erg productief is. Verstandiger is het om in plaats daarvan wel over te gaan, maar naar een klas over te stappen met een rustiger tempo. We leveren graag maatwerk.

Leerjaar 1 en 2
Als je voor alle vakken een 6,0 of hoger hebt, dan ga je natuurlijk automatisch over naar het volgende leerjaar. Daarbij is ook nog van belang dat je 'bij' bent ofwel geen achterstand hebt. Ben je niet 'bij' of heb je voor één of meer vakken een lager cijfer, dan beoordelen docenten of je tenminste Havo kunt doen (waarvoor je eventueel nog een taak kunt meekrijgen). Lukt Havo niet, dan maak je de overstap naar Vmbo-t. Dit betekent helaas ook dat je naar een andere school moet, omdat wij geen vmbo-t mogen aanbieden.

Leerjaar 3
Op basis van een analyse van je resultaten en je interesses wordt bekeken of je het beste Alfa/Gamma of Bèta kunt doen en of je Havo, Hvwo, Vwo of Gymnasium aan kunt.

Leerjaar 4 en 5
Ben je 'bij' en sta je 6,0 voor alle vakken dan ga je natuurlijk automatisch over. In alle andere gevallen bespreken we wat het verstandigste is. Doubleren op hetzelfde niveau heeft alleen zin als je duidelijk perspectief hebt dat je het volgende schooljaar het niveau wel aan kunt. Als je doubleert krijg je bovendien aanvullende (verdiepende) opdrachten voor vakken waar je dat aan kunt en waar anders de kans op verveling of afhaken te groot is. Lukt in klas 4 tenminste Havo niet, dan maak je na klas 4 de overstap naar het Middelbaar beroepsonderwijs (MBO). 
Comments